İşsizlik Sigortası Yardımları

Yaşadığımız şu günlerde Corona Virüs (Covid-19) olarak bilinen solunum yolu bulaşıcı hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 9 Mart 2020 tarihli raporuna göre 100’den fazla ülkede 109 bin teyit edilmiş küresel vakayla kayıtlara geçmiştir. DSÖ tarafından, Corona Virüs için 2 Mart 2020 tarihinde küresel risk seviyesini “yüksekten”, “çok yüksek” seviyesine çıkarılmış, ayrıca “Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu” ilan edilmiştir. Bu nedenle ülkemizde de toplum sağlığının korunması amacıyla her geçen gün yeni tedbirler alınması gündeme gelmektedir.

Alınan tedbirler kapsamında birçok iş yeri faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmış ; burada çalışan kişilerden bir kısmının iş sözleşmeleri sonlandırılmış , bazıları ise ücretli veya ücretsiz izne ayrılmaya zorlanmıştır. Bilindiği üzere emek geliri, çağdaş toplumların tek geçim kaynağını oluşturur. Bir işte çalışmak kişinin ekonomik ve sosyal yaşamını sürdürebilmesinin vazgeçilmez koşuludur. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. Maddesi de bunu desteklemektedir :

  1. Herkesin, kendisinin ve ailesinin sağlığı ve iyi yaşaması için yeterli yaşama standartlarına hakkı vardır; bu hak, beslenme, giyim, konut, tıbbi bakım ile gerekli toplumsal hizmetleri ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ya da kendi denetiminin dışındaki koşullardan kaynaklanan başka geçimini sağlayamama durumlarında güvenlik hakkını da kapsar.
  2. Anne ve çocukların özel bakım ve yardıma hakları vardır. Tüm çocuklar, evlilik içi ya da dışı doğmuş olmalarına bakılmaksızın, aynı toplumsal korumadan yararlanır.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, etkin bir iş güvencesi sistemi öngörmektedir. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu’nda işten çıkarmaların denetim altına alınmasına yönelik düzenlemelerin iş güvencesi sisteminin bir parçası olduğu söylenebilir. Bu kapsamda pandemi nedeniyle iş yerlerinde faaliyetlerine kısmen veya tamamen ara vermek zorunda kalan işverenlere ve buralarda çalışan işçilerimize yol göstermek amacıya bu yazıyı derledik.

İŞSİZLİK SİGORTASI YARDIMLARI

İşsizlik sigortası: Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı ifade eder. İşsizlik sigortası ile ilgili bilinmesi gerekenler özetle aşağıdaki gibidir :

  • İşsizlik sigortası zorunlu bir sigortadır.
  • Sigortalılığın başlamasıyla birlikte, sigortalılar ile bunların işverenlerinin sigorta hak ve yükümlülükleri de işlemeye başlar.
  • Sigortalı işsizin, ödeme ve hizmetlerden yararlanabilmesi için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren otuz gün içinde Kuruma doğrudan veya elektronik ortamda başvurması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülür.
  • Sigortalı işsizlere kurumca aşağıda belirtilen ödemeler yapılır ve hizmetler sağlanır;
    • a) İşsizlik ödeneği,
    • b) 5510 sayılı Kanun gereği ödenecek sigorta primleri,
    • c) Yeni bir iş bulma,
    • d) Aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar
  • İşverenler, işsizlik sigortasına ilişkin prim yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden herhangi bir indirim veya kesinti yapamazlar. Herhangi bir nedenle işçinin sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar işçiden ve işverenden kesilen işsizlik sigortası primleri ile Devlet payı iade edilmez.
  • Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son üç yıl içinde;
    • a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
    • b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
    • c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilir.
  • Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hakettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder. Kanunun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışmanın mevzuattaki tanımından yola çıkarak açıklamalarımıza başlayalım.

Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik

Tanımlar

Madde 3 :

“ç) Kısa çalışma: Üç ayı geçmemek üzere (Ek:RG-9/11/2018-30590) 4447 sayılı Kanunun Ek 2 nci maddesinde sayılan gerekçelerle; işyerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmasını veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulmasını,

d) Kısa çalışma ödeneği: 6 ncı maddede belirtilen koşulların sağlanması halinde işçiye yapılan ödemeyi..” ifade eder.

Yönetmeliğin yukarıda bahsedilen 6. Maddesine göre işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için;

  • a) İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması,
  • b) İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması, şartları aranmaktadır.

Mevcut durumda  Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısa çalışmaya başvurmak için işsizlik maaşı için de aranılan 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı ise 60 güne indirilmiştir. Bu şartların taşınıp taşınmadığı İŞKUR tarafından SGK sistemi üzerinden tespit edilecektir.

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerininbulunması gerekmektedir.

    Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

Bu kapsamda ilk olarak İşveren kısa çalışma başvurusunu, ilgili başvuru formuyla yapacak ve eki isim listesini e-posta ile ilgili İŞKUR birimine iletecek. Başvurular kesinlikle elektronik posta ile kuruma gidilmeden yapılacaktır. Her bir SGK numarası için ayrı ayrı başvuru gerekiyor. Her işyeri için de azaltma konusunda çalışan sayısı değil, çalışma süresinin üçte biri dikkate alınarak dip toplama bakılacaktır.

Eklenecek Belgeler: (Başvuru esnasında gönderilmesi / teslim edilmesi gerekmektedir)

  • Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi
  • * Kısa Çalışmanın Uygunluk Tespitine İlişkin Belgeler
  • *Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen / tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile
  • *Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler. Kısa çalışma başvurusuna yönelik Yönetim Kurulu kararı ile sözleşme veya siparişlerin iptaline yönelik belgelerin eklenmesi gereklidir.
  • Covid-19’un işletmeye olan etkisini göstermesi bakımından önemli olan sipariş erteleme veya iptaline ilişkin belgelerin taranarak e-postaya eklenmesi uygundur.
  • Başvuru formunun imza sirkülerinde yer alan yetkili bir kişi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Tüm incelemeler mahalline gidilmeksizin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında veya Grup Başkanlıklarında sadece ilgili başvuru evrakı ve ekleri üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeksizin gerçekleştirilecektir.

Virüsün etkisi çok yeni olduğu için bu kısa sure içerisinde işverenin siparişlerin azaldığını veya iptal edildiğini belgelemesi zor olabilir. Bu durumda en iyi yöntem işverenlikçe alınacak bir karar ile “işyerinde covid 19 ile mücadele ve sağlık tedbirleri kapsamında faaliyetin durdurulduğunu/azaltıldığını” belirtmesi olacaktır. Anonim Şirketlerde Yonetim Kurulu kararı, Limited Şirketlerde müdür kararı, şahıs şirketlerinde ise işverenin bu yönde beyanı olması gerekiyor.

NOTLAR :

  1. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır. Kısaca siz faaliyetleri 1/3 oranda durduğunuz birimlerde çalışılan süre kadar işçilere maaşlarını ödemelisiniz. İşçi, çalışılmayan sürenin %60 karşılığını kurumdan tahsil edebilecektir. İşçiye bunun haricinde ödeme yapılmayacaktır. Faaliyetin tamamen durduğu birimde çalışan yani kısa çalışma süresinde çalışmayan işçiye işveren tarafından para ödenmeyecek.
  2. Kısa çalışmanın başladığı ilk haftada İş Kanunu 40. Madde gereğince işverenin yarım ücret ödeme yükümlülüğü bulunduğu ve bu dönemde çalışılmayan süre kısa çalışma olduğu için fazladan ödeme yapılmamalıdır. Bu bir haftalık sürede işçi eksik ücret alacaktır. İş Kanunu 40. Maddesi der ki :

“Yarım Ücret

Madde 40 – 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.”

Kısaca faaliyetlerimizi kısmen veya tamamen durdurduktan sonra tüm çalışanlara 1 hafta boyunca yarım ücret; bir haftadan sonra kısmen çalışmaya devam edenlere çalışmalarının karşılığı ödenecek olup hiç çalışmayan işçilere ise ücret ödenmeyecek.

  1. Kısa çalışma ödeneği, her ayın 5 inde  PTT Bank aracılığıyla çalışanlara ödenmektedir. Çalışanlar PTT şubelerine giderek, TC Kimlik numaralarına yatırılan kısa çalışma ödeneklerini çekebilecekler. Çalışanların ödeme alabilmesi için öncelikle kısa çalışma ödeneği başvurusunun olumlu sonuçlanması gerekmektedir. Uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanacak işçi listesinin değiştirilmesine yönelik talepler, yeni başvuru olarak değerlendirilecektir.
  2. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi, işsizlik sigortasından yararlanmak için kanunda öngörülen koşullar gerçekleşmeden işsiz kalırsa, kısa çalışma ödeneği aldığı süre düşüldükten sonra, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanır.
  3. Kısa çalışmaya başvurulduktan sonra hiç yararlanılmayacaksa iptal dilekçesi verilmesi ve kısa çalışmanın sonlandırılması doğru olacaktır. İlk başvurudan sonra üç aylık süreden kalan süre için şartları varsa tekrar başvurulabilir.
  4. KÇÖ uygulanan dönemde 25/2 Ahlak ve İyi niyet kuralları dışında işveren işçi çıkartamaz. Ancak işçi istifa edebilir.
  5. Kısa çalışma uygulamasına geçildikten sonra, yıllık izin kullanmak isteyen kişilerin yıllık izin kullanmasına yasal bir engel yoktur. Ancak aylık puantaj esnasında bu süreye ilişkin kısa çalışma kodu eklenmemelidir, normal çalışma olarak gösterilmelidir. Yıllık izin döneminde ücreti işveren tarafından ödenir, İŞKUR’dan talep edilemez. Yıllık izin kullananları bildirmeye gerek yoktur.
  6. Kısa çalışma döneminde rapor alan çalışanlar için raporlu olunan sürede geçici işgöremezlik ücreti SGK tarafından SGK kayıtlarına göre hesaplanır ve yatırılır. O süreye ilişkin geçici işgöremezlik kodu girilmelidir.
  7. İŞKUR’a yapılacak eksik ve/veya hatalı bildirimden kaynaklanan fazla ödemeleri yasal faiziyle birlikte ödenmesi riski vardır. İş müfettişleri tarafından ileride kısa çalışma ödenekleri ile ilgili örneklem usulüyle işyeri incelemesi yapıldığı takdirde, haksız faydalandırılan tutarın faiziyle iadesinin talep edilebileceği unutulmamalıdır.
  8. Kısa çalışma nedeniyle işçinin onayının alınmasına gerek yoktur. Kısa çalışma nedeniyle ortaya çıkacak eksik gün nedeni SGK’ya 18- Kısa Çalışma Ödeneği olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneği verildiğinde İşveren kısa çalışma ödeneği süresine ait günler için işçilere ücret ödemesi yapmayacak, sigorta primi ve ücret üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi ödeme yükümlülüğü olmayacaktır. Sadece kısa çalışma döneminde çalışılan sürelere ilişkin ücret ödemesi yapılıp SGK ya bildirilecek.
  9. Uygunluk tespitine konu olan toplam çalışan sayısının değişmesi (işçi giriş/çıkışı) halinde gerekçesi ile birlikte 10 gün içinde İŞKUR’a da bildirilmesi gerekir. Kısa çalışma ödeneği alanların emeklilik/yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple askere gitmesi/silahaltına alınması veya herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması durumunu veya hastalık/sağlık raporunun başlama ve bitiş tarihlerini İŞKUR’a bildirmek gerekmektedir.
  10. Kısa çalışma listesinde yer almayan çalışanların yasal açıdan fazla mesai yapmasına engel bulunmamaktadır. Ancak kısa çalışmanın amacına uygunluk olması açısından fazla mesai yapılmamasını tavsiye ederiz.
  11. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan çalışanların ücretsiz izin kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yıllık ücretli izin veya idari izin de kullandırılabilir.
  12. İŞKUR başvurusunda son bir aylık bordro verilmesi yeterlidir, hesap pusulası veya çarşaf Bordro (ücret tediye bordrosu) olarak verilebilir. Başvuru yapıldıktan sonra eksik belgelerin sonradan da tamamlanması mümkündür.
  13. Kısa çalışma talepleri; iş müfettişlerince uygunluk tespiti yapılması amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili birimine ivedilikle gönderilir. Uygunluk tespiti sonucu ilgili Kurum birimine gönderilir. Uygunluk tespiti sonuçları Kurum birimince işverene bildirilir. İşveren durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır.
  14. SGDP ödenerek çalışan emekliler adına işsizlik sigortası primi yatırılmadığından emekliler kısa çalışmadan yararlanamaz. Sadece işsizlik ödeneği alma koşullarını yerine getiren çalışanlar yararlanabilirler. 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunup sokağa çıkması sınırlandırılan kişiler de kısa çalışma listesine yazılabilir.
  15. İşveren, ilan ettiği süreden önce normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu; Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı iş günü önce yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer.
  16. Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti işlemi, Kanunda düzenlenen asgari ve azami süreler ile birlikte, idari tasarrufun süresi ile sınırlı olup idari tasarrufun sona ermesi ile kısa çalışma uygulaması da kendiliğinden sona erecek.
  17. Bu dönemde kısa çalışma yapan işçiler için işe devam takiplerinin de imza föyü, PDKS vs ile kayıt altına alınması gerekecektir.
  18. Kısmi süreli çalışma yapanlar için de (haftada 30 saatten az çalışan part-time işçiler) kısa çalışma yapılabilir. Çalışılan süre kısmına haftalık kısmi süreli çalışma süresi; eksik süreye ise çalışılmayacak süreyi yazmak gerekir.

ÜCRET GARANTİ FONUNDAN ÜCRET ÖDEMESİ YAPILMASI

İcra İflas Kanunu hükümlerine göre işçi alacakları ayrıcalıklı olmasına rağmen , aşağıda sayıldığı gibi bazı durumlarda işçi dahi alacağına kavuşamamaktadır. Bu nedenle 4857 Sayılı İş Kanunu 33. Maddesinde işaret edildiği gibi ücret garanti fonu oluşturulmuştur. Ancak İş Kanunu’nun bu maddesi 2008 yılında 5763 sayılı kanun ile yürürlükten kaldırılmış, 4447 sayılı kanunun ek 1. Maddesinde düzenlenmiştir. Anılan madde aşağıdaki gibidir :

İşverenin ödeme aczine düşmesi

Ek Madde 1 – (Ek: 15/5/2008-5763/17 md.)

Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur. Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır. Bu ödemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 78 inci maddesi uyarınca belirlenen kazanç üst sınırını aşamaz. Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Ücret Garanti Fonunun oluşumu ve uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Ödeme güçlüğüne düşen işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin, İŞKUR birimine aşağıdaki belgeler ile şahsen başvurmaları gerekmektedir.

  1. Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi,
  2. İşverenin Ödeme Güçlüğüne Düştüğünü Gösteren Belge;
    • İşveren Hakkında Aciz Vesikası Alınması durumunda; İcra Dairesinden alınan Aciz Vesikası veya Aciz Vesikası hükmündeki Haciz Tutanağı,
    • İşverenin İflası Durumunda;  mahkemece verilen iflas kararı veya iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge, 
    • İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda, mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge,
    • İşveren Hakkında Konkordato İlan Edilmesi durumunda; mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge,
  3.  İşçinin ücret alacağını aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesi.

İşçilerin ücret garanti fonu ödemelerinden yararlanılabilmesi için;

  • Ücret alacağının bulunduğu dönemde hizmet akdine tabi olarak çalışıyor olması,
  • İşverenin ödeme güçlüğüne düşmüş olması (konkordato, aciz vesikası, iflas, iflasın ertelenmesi nedenleriyle),
  • İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması,
  • 5 yıllık zaman aşımına uğramamış ödenmeyen ücret alacağının bulunması,

Ödeme Miktarı
Ücret garanti fonu kapsamında işçilere, 3 ayı geçmemek üzere işverenden olan temel ücret alacakları kadar ödeme yapılmaktadır. Ücret garanti fonu kapsamında yapılan ödemeler her halükarda sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırını aşamaz.
Başvuru sahipleri İŞKUR’a başvurduktan sonra Kurum gerekli araştırmayı yaparak ibraz edilen belgelerde herhangi bir eksiklik yok ise başvuruyu izleyen ayın sonuna kadar ödeme gerçekleştirilir.
İlgililer, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak ödemelerini alabilirler.Açıklamalarımızın tüm işçi-işverenler ve meslektaşlarımız için faydalı olmasını umuyor, herkese sağlıklı günler diliyoruz.

Saygılarımızla 04.04.2020